Khamis, 23 Ogos 2012

Ikan Patin Masak Gulai Tempoyak




Ikan Patin memang terkenal dengan masakan gulai tempoyak di termerloh Pahang..Berikut merupakan resepi yang boleh anda cuba...

Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin(angaran 1kg)
20 biji cili api (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
1 helai daun kunyit
3 batang serai(diketuk)
1 inci kunyit hidup atau sedikit kunyit serbuk
3 sudu besar atau secukupnya tempoyak
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Kisar cili api bersama kunyit hidup.
2. Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan bahan kisar,serai dan tempoyak, biarkan sehingga  mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan patin, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
4. Jika tidak masam, boleh ditambahkan lagi tempoyak.


Selamat mencuba..:)..


1 ulasan: