HILANGKAN HANYIR IKAN
1. Ikan sungai yang telah siap
disiang hendaklah direndam dengan air cucian beras. Biarkan berendam untuk
seketika. Selepas itu, bilas ikan tersebut dengan air. bolehlah memasak. Senag
je kan.....
2. Ikan laut yang telah siap
dipotong atau disiang hendaklah direndam dengan tepung gandum lebih kurang 10
minit sebelum dimasak. Biarkan ikan atau hirisan tadi dibaluti tepung gandum.
Kemudian bilas ikan tersebut selepas itu bolehlah dimasak.
3. Ikan sungai memang terkenal
dengan hanyirnya. Lebih-lebih lagi ikan darat. Ikan tersebut hendaklah direndam
dengan air asam jawa selama 1 jam. Selepas itu, dibasuh dengan air biasa.
4. Ambil beberapa helai daun
serai dan sedikit asam jawa. Ramas kedua-duanya dan gaul bersama ikan. Perapkan
selama beberapa minit kemudian bilas dengan air bersih. Hanyir ikan akan hilang
dan bolehlah dimasak.
5. Tangan berbau hanyir ikan?Lumurkan
sedikit halia yang telah ditumbuk pada tangan. Insya Allah hanyir akan hilang.
Cubalah …..
sumber daripada
buku Petua Dapur Rumahtangga
Tiada ulasan:
Catat Ulasan